Олена Хотенко: Без уніфікованого документу, що узагальнить усі процедури переміщення через митний кордон товарів та послуг, принцип «єдиного вікна» не дасть очікуваних результатів

3 Серпня 2016

Коментар Голови Ради ГО «Інститут податкових реформ» Олени Хотенко

Вступ в дію постанови КМУ від 25.05.2016 року №364 «Деякі питання реалізації принципу “єдиного вікна” під час здійснення митного, санітарно-епідеміологічного, ветеринарно-санітарного, фіто-санітарного, екологічного, радіологічного та інших видів державного контролю», з одного боку, сприятиме спрощенню митних процедур. З іншого, поки не буде уніфікованого документу, який би узагальнив усі процедури переміщення через митний кордон товарів та послуг, принцип «єдиного вікна» не дасть очікуваних результатів.

Так сьогодні, 3 серпня, в ефірі телеканалу «NewsOne» Голова Ради ГО «Інститут податкових реформ» Олена Хотенко прокоментувала впровадження нового порядку інформаційного обміну між митницями, іншими державними органами та підприємствами за принципом “єдиного вікна”.

«Під час проходження митних процедур декларант має справу не лише з митницею. Він також стикається з санітарно-епідеміологічною, ветеринарно-санітарною, фіто-санітарною, екологічною, радіологічною та іншими службами. Відповідно кожна така служба має свої внутрішні документи, які регулюють їхню діяльність. А, зважаючи на те, що часто ці документи затверджені ще у минулому столітті, то декларант не мав можливості оперативно вирішувати системні проблемні питання взаємодії митниці та інших державних органів, що здійснюють контроль під час переміщення товарів через митний кордон України, зокрема, про який йдеться у ст.319 Митного Кодексу України», – пояснила експерт.

На думку Олени Хотенко, ефективного впровадження нового порядку інформаційного обміну за принципом «єдиного вікна» можна досягнути шляхом змін до базових нормативно-правових актів.

«Так, декларанту буде надіслано електронне повідомлення про те, що, до прикладу, фіто-санітарна служба пропускає його вантаж, але ж йому всеодно потрібно з’явитися на внутрішню митницю для завершення всіх процедур відповідно до документів, датованих 1970 роком. Тому, на жаль, поки не буде змінено законодавство, корупційна складова не може бути викорінена повністю», – резюмувала Голова Ради ГО «ІПР».

Нагадаємо, що електронна система обміну даними «єдине вікно», що покликана сприяти спрощенню митних процедур і усунути можливості для корупції на митниці, була підготовлена Міністерством фінансів до запуску з 1 серпня. Система передбачає створення єдиної електронної бази даних, яка дозволяє різним службам контролю та митних пунктів у автоматичному режимі обмінюватися інформацією про вантаж, який проходить через кордон України.

Залишити відповідь

свіжі новини


Warning: Use of undefined constant date - assumed 'date' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/ngoiprorg/public_html/wp-content/themes/ipr/single-news.php on line 75

Warning: Use of undefined constant desc - assumed 'desc' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/ngoiprorg/public_html/wp-content/themes/ipr/single-news.php on line 76

НАШІ ПАРТНЕРИ