Підсумки 28-го Економічного форуму у Криниці від ІПР

19 Вересня 2018

В польській Криниці-Здруй відбувся 28-й Економічний форум, так званий «польський Давос». Форум пройшов під слоганом «Європа загальних цінностей чи Європа спільних інтересів?».

За словами голови прес-служби форуму Пйотра Токарського, цього року на Forum Ekonomiczne / Economic Forum у Криниці (#Krynica) зареєструвалося близько 5000 гостей з усього світу. Відбулось понад 200 панелей, дискусій і багатосторонніх переговорів. Протягом трьох днів політики, підприємці, вчені, громадські діячі обговорювали глобальні проблеми, що стоять перед економікою та суспільством.

«Здається, що процес прискореної інтеграції, процес, який починався з думки про те, що загальні інтереси надають гарантію того, що не буде конфліктів, не буде повторення історії, цей механізм вичерпує або вичерпав свої можливості. Все частіше і все більше говорять про те, що основою інтеграції повинні бути не інтереси, а цінності», – Зигмунт Бердиховський, голова Програмної ради Економічного форуму в Криниці.

Цьогорічний форум було присвячено таким темам: міжнародна політика, макроекономіка, шляхи залучення інвестицій, роль країн Центральної та Східної Європи у зміцненні християнських фундаментів європейської культури, інформаційна безпека, перспективи Карпатського регіону, безпекова політика, енергетична безпека, роль інновацій, охорона здоров’я, стартапи тощо.

Головними акцентами економічних дискусій були: “Тримор’я” у енергетичній сфері, як Центральна і Східна Європа зможуть зберегти лідируючі позиції, перспективи розвитку міст та регіонів, співпраця у межах об’єднавчих утворень, протидія кібервійнам, успішна інтеграція регіонального фондового ринку.

 «За 27 років Криниця стала глобальним центром економічних дискусій. Ми пройшли довгий шлях, від невеликої події до тих, які відвідують представники більш ніж двадцяти країн з Європи, США або Азії», – зазначив мер цього міста Даріуш Ресько.

Під час перших дебатів учасники торкнулись теми взаємовідносин економіки та держави і впливу політичної безпеки на економічну ситуацію.

У контексті запропонованого постулату європейського єдності було порушено проблему Brexit. Переважна більшість виступаючих погодилися з тим, що рішення Великої Британії є помилкою. Адже Brexit – це не просто розлучення з Європейським Союзом, це те, що вплине на майбутнє всього континенту.

«Союз перебуває на повороті, і настав час подумати не тільки про успіхи, а й про помилки, з яких ми повинні винести уроки», – зазначив спікер Сенату Польщі.

Крім того, було проаналізовано стан співпраці ЄС з США. Адже ЄС тісно співпрацює з адміністрацією США з широкого кола міжнародних питань. Спікери зробили висновок, що європейським країнам необхідно конкурувати з рештою світу разом, а не фокусуватися на інтересах окремих держав.

Також спікери дійшли висновку, що економічна система в Сполучених Штатах зростає в тривожному напрямку, адже ґрунтується на тарифах і митах, а це може в майбутньому призвести до дисбалансу й важко передбачити можливі наслідки як для США, так і для країн-партнерів.

Європейськими політиками задекларовано, що будівництво “Віа Карпатія”, “Rail Baltica” та “Via Baltica” – це проекти, що мають бути реалізовані у Центральній та Східній Європі. Мова йшла про країни Вишеградської групи, а також Румунію, Україну та Білорусь.

Залучений консультант ГО “Інститут податкових реформ  “Михайло Радіо та спікер Сенату Польщі Станіслав Карчевський

За словами спікера Сенату Станіслава Карчевського, дуже важливою частиною форуму були переговори з політиками з Центральної та Східної Європи. Він вважає, що: «Важливими були зустрічі щодо майбутнього Європи. Ми говорили про напрям, на який рухається Європа, чи повинна Європа розширюватися, приймати нових членів чи ні».

Голова Ради ГО “Інститут податкових реформ” Олена Хотенко та віце-прем’єр-міністр Польщі Беата Шидло

Було підписано Спільну заяву міністрів щодо великих інфраструктурних проектів у регіоні Центрально-Східної Європи. Від України документ завізував міністр інфраструктури України Володимир Омелян. Документ має сприяти швидшій інтеграції України до ЄС. Загалом транспортна мережа дозволить розвивати  ці країни.

Голова Ради ГО “Інститут податкових реформ” Олена Хотенко з міністром інфраструктури України Володимиром Омелян

Підписання Спільної заяви міністрів щодо великих інфраструктурних проектів у регіоні Центрально-Східної Європи

Представники шести країн Центральної та Східної Європи домовилися про створення макрорегіональної стратегії розвитку та підписали Карпатську декларацію, в якій йдеться про створення протягом найближчих років макрорегіональної стратегії з розширення економічного співробітництва та про створення сприятливих умов для розвитку бізнесу, кластерів та інших форм бізнес-діяльності.

Обговорювались тривожні тенденції в Європі та представлено сценарії майбутнього континенту, яких загроз варто уникати. Констатувалось, що, на жаль, все менша зацікавленість спостерігається у забезпеченні безпеки в широкому значенні цього терміну. Мова йшла про загрози країнам ЄС з боку Росії, а саме – військова агресія РФ (війна з Україною), військові провокації проти країн ЄС та спроби розвалити єдність ЄС.

Не оминули стороною і проблему міграції. Під час 28-го Економічного форму у Польщі Міністр соціальної політики України Андрій Рева виступив із доповіддю на тему: «Трудові мігранти. Як вони впливають на економіку країни?», де заявив, що на постійній основі за кордоном працює близько трьох мільйонів українців та зазначив, що владу турбує соціальна захищеність українських мігрантів. Міністр наголосив, що через російську агресію і падіння соціального рівня життя, з початку 2014 року, почалася нова хвиля міграції українців закордон.

Надзвичайний інтерес викликала щорічна премія Forum Ekonomiczne / Economic Forum у Криниці (#Krynica). Серед тих, кого відзначили у минулі роки: колишній президент Польщі Лех Валенса, голова Європейської Ради Дональд Туск, очільник PiS Ярослав Качинський, білоруська письменниця, лауреат Нобелівської премії Світлана Алексієвич, президент Грузії Георгій Маргвелашвілі, третій президент України Віктор Ющенко, український державний діяч,  політик Юлія Тимошенко та ін.

Прем’єр-міністр Польщі Матеуш Моравецький вручає нагороду прем’єр-міністру Литви Саулюсу Сквернелісу

Прем’єр-міністр Польщі Матеуш Моравецький вручає нагороду прем’єр-міністру Литви Саулюсу Сквернелісу

Нагороду щорічної премії “Людина року”, заснованої в рамках Економічного Форуму, отримав прем’єр-міністр Литви Саулюс Сквернеліс. Він зазначив, що дана нагорода є результатом спільної роботи обох урядів.

Польський Фонд Розвитку /Polski Fundusz Rozwoju (https://www.facebook.com/PolskiFunduszRozwojuPFR/) отримав титул компанії року.

Голова Ради ГО “Інститут податкових реформ” Олена Хотенко з керівником Польського Фонду Розвитку Павлом Борисом.

Голова Ради ГО “Інститут податкових реформ” Олена Хотенко з керівником Польського Фонду Розвитку Павлом Борисом.

Нагороджено неурядову організацію «Польська гуманітарна акція» Polska Akcja Humanitarna (https://www.facebook.com/PolskaAkcjaHumanitarna/?fref=tag) Варто зазначити, що ця організація допомагала цивільним жертвам війни України з Росією.

Відзнаку “Нова культура нової Європи імені Станіслава Вінценца”  отримав польський композитор, диригент Кшиштоф Пендерецький (почесний доктор багатьох університетів, у тому числі у Рочестері, Бордо, Лойвені, Вашингтоні, Белграді, Мадриді, Познані, Варшаві, Буенос-Айресі, Глазго ін.).

Залучений консультант ГО “Інститут податкових реформ”Михайло Радіо з польським композитором Кшиштофом Пендерецьким

На цьогорічному Форумі в Криниці відбулася презентація фотовиставки «Україна. Подолання», яка ілюструє окупацію частини території України, збройну та інформаційну агресію проти неї та відродження господарського потенціалу країни.

свіжі новини


Warning: Use of undefined constant date - assumed 'date' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/ngoiprorg/public_html/wp-content/themes/ipr/single-news.php on line 75

Warning: Use of undefined constant desc - assumed 'desc' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/ngoiprorg/public_html/wp-content/themes/ipr/single-news.php on line 76

НАШІ ПАРТНЕРИ