Як проголосувати за фактичним місцем проживання?

27 Липня 2020

Олена Хотенко
Голова Ради “Інститут податкових реформ”

Вже зовсім скоро (25 жовтня 2020 р.) мають відбутися вибори до місцевих рад. Що робити, якщо місце проживання зареєстровано в Харкові або Одесі, а мешкаєш і працюєш у м. Рівне (міста наведені як приклад)?

Спершу необхідно перевірити себе в Державному реєстрі виборців (ДРВ).

Це можна зробити за посиланням: https://cutt.ly/LaUr7gX .

Тут необхідно ввести наступну інформацію: прізвище, ім’я, по батькові, дату народження, електронну адресу. Також зазначити регіон, район і населенний пункт (як правило, згідно реєстрації місця проживання). Потім ввести код підтвердження використання сервісу ДРВ, який має надійти на електронку (дійсний протягом 15 хвилин). Після цього має з’явитись інформація «Виборець з вказаними ідентифікаційними даними присутній в Державному реєстрі виборців». Одночасно буде відображена інформація про номер та адресу дільниці.

З 01 липня по 9 вересня цього року триває прийом заяв на зміну виборчої адреси, щоб проголосувати за фактичним місцем проживання. Необхідно зауважити, що  це доступно і для внутрішньо переміщених осіб (ВПО).

Змінити виборчу адресу можна 2 способами:

1) особисто відвідати відділ ведення Державного реєстру виборців за місцем свого проживання та написати заяву на внесення до списків;

2) онлайн в особистому кабінеті виборця на тому ж самому ресурсі, де перевірялась інформація про включення особи до ДРВ: https://drv.gov.ua/. Але тут знадобиться електронний цифровий підпис (ЕЦП) для ідентифікації. Якщо він відсутній, то це не є велика проблема. Адже його можна отримати в акредитованих центрах сертифікації ключів (АЦСК). Їх повний перелік доступний на ресурсі https://czo.gov.ua/ca-registry.

Отож потрапивши до електронного кабінету виборця, можна подати заяву про зміну виборчої адреси. Це здійснюється за умови заповнення відповідної форми. Тут необхідно лише вказати адресу житла (за якою виборець фактично проживає) та ту, яку хочете визначити своєю новою виборчою адресою.

Якщо раніше до неї необхідно було додати документальне підтвердження нової адреси, то внаслідок нещодавнього набрання чинності Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо вдосконалення виборчого законодавства» від 16.07.2020 № 805-IX така потреба відпала.

Розгляд заяви має тривати 15 днів з моменту її отримання.

Потрібно усвідомлювати, що знову звернутися із заявою про зміну виборчої адреси можна буде не раніше, ніж через 180 днів після дати внесення до ДРВ останньої зміни виборчої адреси. Тобто кожного тижня чи місяця змінювати свою виборчу адресу не вийде.

Тож порада для всіх: скористатись можливістю уникнути черг і подати заяву (з необхідними додатками) онлайн.

Відносно швидко та досить зручно.

 

 

свіжі новини


Warning: Use of undefined constant date - assumed 'date' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/ngoiprorg/public_html/wp-content/themes/ipr/single-news.php on line 75

Warning: Use of undefined constant desc - assumed 'desc' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/ngoiprorg/public_html/wp-content/themes/ipr/single-news.php on line 76

НАШІ ПАРТНЕРИ