Чого очікувати від “нульового” декларування доходів?

19 Червня 2020

Чи всі готові до заповнення декларацій? Для всіх повнолітніх громадян України можуть запровадити «нульове» або одноразове декларування доходів.  І статися це може вже нинішнього року. Необхідно буде відобразити:

  • активи фізособи у вигляді валютних цінностей; цінних паперів;
  • об’єкти незавершеного будівництва, частки (паї) у майні юридичних осіб;
  • рухоме і нерухоме майно;

• інші майнові та нематеріальні активи — як в Україні, так і за кордоном.

Важливо, що декларант повинен вказати дохід, який був витрачений на вищезазначене майно, але з якого не був сплачений податок на доходи фізосіб (ПДФО), і сплатити податок нижче звичайної ставки — 9%.

Мені здається, що такі податкові нововведення видаються передчасними, розмитими і сумнівними. Насамперед вони  не враховують причин, через які українці вимушені приховувати власні доходи. Але при цьому в системі оподаткування, через яку, власне, і створюється сегмент «чорних» зарплат, зміни не передбачені. Це при тому, що на сьогодні податкове навантаження на фонд оплати праці сягає 46%. Такої ж думки дотримується і ряд моїх колег-експертів й найвірогідніше новий закон може не тільки не принести користі, але і стати шкідливою ініціативою, що посилить проблему тінізації економіки. В разі, якщо надалі не буде посилено контроль у питанні доходів фізичних осіб, українці, відчувши безкарність, використовуватимуть новий закон з точністю до навпаки. На зарубіжний досвід в даному випадку посилатись не зовсім коректно, адже «нульове декларування» в багатьох країнах існує або паралельно із загальним декларуванням, або вводиться одноразово для досягнення швидкого ефекту. До того ж там наявна суспільна готовність до співпраці з державою, зручність механізмів подібної роботи та гнучкість системи подання декларацій.

Більше читайте у матеріалі Дмитра Киришина на Znaj.ua

свіжі новини


Warning: Use of undefined constant date - assumed 'date' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/ngoiprorg/public_html/wp-content/themes/ipr/single-news.php on line 75

Warning: Use of undefined constant desc - assumed 'desc' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/ngoiprorg/public_html/wp-content/themes/ipr/single-news.php on line 76

НАШІ ПАРТНЕРИ