Захищений споживач – конкурентоспроможний бізнес – європейський вибір України

28 Травня 2019

Експерти громадської організації “Інститут податкових реформ” взяли   участь у ІІ всеукраїнському форумі «Захищений споживач – конкурентоспроможний бізнес – європейський вибір України».

Захід відбувся у чудовому місці – Клубі Кабінету Міністрів України, який є пам’яткою архітектури.

Перед учасниками виступили Степан Кубів – Перший віце-прем’єр-міністр України – Міністр економічного розвитку і торгівлі України, та Павло Петренко – Міністр юстиції України.

Степан Кубів зазначив, що сучасна розвинута держава неможлива без створення ефективного механізму захисту прав споживачів. Вимогою сьогодення є залучення для цієї мети можливостей ІТ технологій, які довели свою ефективність.

На форумі модератори та учасники поділилися своїм баченням проблем української моделі захисту прав споживачів, з якими найбільш часто мають місце споживачі.

Так, виконавчий директор Української асоціації прямого продажу Надія Бедричук розповіла про проблеми, які виникають через намагання окремих учасників ринку реалізовувати фальсифіковану або контрабандну продукцію.

На думку Н. Бедричук, Україна має ретельно вивчати досвід зарубіжних країн в боротьбі з цими явищами, та ефективно його упроваджувати. Активною має бути позиція самих споживачів, які нерідко не захищають свої права, не будучи про них належним чином поінформованими або з інших причин.

Сергій Деревцов – голова фіскального комітету та Комітету з правового забезпечення Нафтогазової асоціації України, представив  напрацювання асоціації у сфері захисту прав споживачів. Використовуючи досвід Литви, асоціація розробила інтерактивну карту нелегальних АЗС.

Цей проект передбачає можливість доповнення до карти за участі споживачів нафтопродуктів у разі, якщо вони бажають повідомити про ідентифіковану нелегальну АЗС.

Доповідач рекомендував брати за основу такі ознаки, як не видача фіскального чеку, місце розташування поруч з житловими і адміністративними будівлями, відсутність інформації для споживача та відомостей щодо власника, засобів пожежогасіння на АЗС. За наявності таких умов споживач може поінформувати модератора платформи про підозрілу заправку, а модератор приймає рішення щодо позначення її на карті.

Учасникам форуму Міністерством економічного розвитку і торгівлі України був презентований проект мобільного додатку “Купуй безпечно”, основне призначення якого – убезпечити споживача від неякісної та підробленої продукції.

Концепція його функціонування викликала великий інтерес та численні запитання від учасників.

свіжі новини


Warning: Use of undefined constant date - assumed 'date' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/ngoiprorg/public_html/wp-content/themes/ipr/single-news.php on line 75

Warning: Use of undefined constant desc - assumed 'desc' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/ngoiprorg/public_html/wp-content/themes/ipr/single-news.php on line 76

НАШІ ПАРТНЕРИ