Що чекає на столицю України?

28 Листопада 2019

Олена Хотенко
Голова Ради Інституту податкових реформ

У Верховній Раді України продовжуються дискусії щодо законопроекту «Про місто Київ – столицю України» (№2143-3).

Нагадаємо: Верховною Радою ухвалено у першому читанні проект Закону «Про місто Київ – столицю України», внесений Олександром Ткаченком та рядом інших народних депутатів (мажоритарників Києва), з фракції “Слуга народу”.

Народні депутати обговорили 4 законопроекти: три варіанти проекту закону про внесення змін до ЗУ “Про столицю України – місто-герой Київ” (№2143, №2143-1 і №2143-2), а також проект Закону «Про місто Київ – столицю України» (№2143-3).

Комітет Верховної Ради України з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування рекомендував ухвалити у першому читанні законопроект №2143-3 Ткаченка.

Його підтримали 244 народних депутати – переважно, зі “Слуги народу”. Жодна інша фракція чи група не голосували за законодавчі зміни соратників чинного Президента.

Сьогодні законопроект знаходиться в профільному Комітеті Верховної Ради України та готується до другого читання. Його готова редакція для другого читання очікується до кінця листопада, а безпосередній розгляд планується 24 грудня.

В пропонованому проекті передбачається створення нової системи організації та здійснення місцевого самоврядування і виконавчої влади в столиці України.

Зокрема, пропонується відновити районні ради у місті Києві як представницькі органи жителів районів Києва. Систему адміністративно–територіального устрою міста Києва складатимуть  десять районів в місті Києві. Планується зменшити кількість депутатів Київської міської ради з 120 осіб до 80. Також пропонується розділити повноваження та розмежувати посади Київського міського голови та голови Київської міської державної адміністрації. Так, Київський міський голова буде очолювати Київський магістрат – виконавчий орган Київської міської ради, головувати на засіданнях Київської міської ради, а голова Київської міської державної адміністрації буде здійснювати нагляд за дотриманням Конституції і законів України органами місцевого самоврядування та координувати діяльність територіальних органів центральних органів виконавчої влади.

Також проектом пропонуються врегулювати питання щодо правового статусу міста Києва та особливостей місцевого самоврядування, у тому числі:

  • спеціальний статус Києва;
  • реалізація столичних функцій міста Києва;
  • адміністративно-територіальний устрій міста Києва;
  • організація міського життя на засадах сталого розвитку міста;
  • взаємодія територіальної громади міста Києва та територіальних громад населених пунктів Київської області;
  • місцеве самоврядування в місті Києві;
  • статус Київського міського голови та його заступника з фінансових питань, заступника Київського міського голови – керуючого справами Київського міського магістрату та заступника Київського міського голови – Головного архітектора міста Києва;
  • порядок забезпечення головою Київської міської державної адміністрації дотримання у місті Києві Конституції та законів України;
  • стратегічне планування в місті Києві;
  • стратегічні документи з розвитку міста Києва;
  • інформаційні системи міста Києва;
  • механізм контролю, аудиту та моніторингу в місті;
  • створення і функціонування нового органу – Ратуші як єдиного вікна надання послуг і т.д.

Тож бачимо, що попри чимало прогресивних змін, що закладено даним законопроектом, існує нагальна необхідність внесення деяких змін у другому читанні. Якщо цього не станеться, то у столиці отримаємо двовладдя, яке аж ніяк не буде позитивним для розвитку міста.

свіжі новини


Warning: Use of undefined constant date - assumed 'date' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/ngoiprorg/public_html/wp-content/themes/ipr/single-news.php on line 75

Warning: Use of undefined constant desc - assumed 'desc' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/ngoiprorg/public_html/wp-content/themes/ipr/single-news.php on line 76

НАШІ ПАРТНЕРИ