«Положення податкової реформи, запропоновані Мінфіном, носять швидше технічний характер, аніж радикальний», – Олена Хотенко

26 Липня 2016

Основні положення податкової реформи, оприлюднені Міністерством фінансів України, передбачають не змістовні зміни податкового законодавства, а стосуються в більшій мірі взаємовідносин ДФС та Мінфіну.

Про це в ефірі одного з українських телеканалів сьогодні, 26 липня, заявила Голова Ради ГО «Інститут податкових реформ» Олена Хотенко.

«До прикладу, якщо говорити про введення повноцінного електронного кабінету платника податку, то він вже існує. Зараз йдеться про те, як його переобладнати чи які додаткові функції включити. Ці заходи стосуються лише двох відомств: Мінфіну та ДФС. А реформа – це інакше, це комплекс заходів, які в результаті призведуть до покращення ситуації і життєдіяльності суспільства. Мінфін же просто пропонує передати функції одного відомства іншому», – пояснила експерт.

Також, за її словами, дії уряду, Мінфіну та ДФС щодо введення єдиного публічного реєстру заяв на бюджетне відшкодування ПДВ є вірним, проте, зважаючи на економічну ситуацію в країні, цей процес буде важким та довготривалим.

«За останніми даними ДФС від 1 липня 2016 року, заборгованість по невідшкодованому податку на додану вартість сягнула майже 21,68 млрд грн., при цьому дефіцит бюджету, закладений в бюджет на 2016 рік, – 68,9 млрд грн. За таких умов зрозуміло, наскільки проблематичним буде відшкодування з державного бюджету. Оскільки проблема не лише в нових заборгованостях, а й у боргах попередніх періодів, які були включені в реєстр ще до моменту введення електронних систем управління податків», – зауважила Олена Хотенко.

Нагадаємо, що в липні Міністерство фінансів України оприлюднило основні положення податкової реформи. Зокрема, йдеться про введення повноцінного електронного кабінету платника податку, який мінімізує вплив людського фактора. Також Мінфін має намір ввести єдиний публічний реєстр заяв на бюджетне відшкодування ПДВ і удосконалити ситсему електронного адміністрування цього податку, що має вирішити проблеми зі своєчасним поверненням ПДВ та зробити цей процес більш прозорим.

Залишити відповідь

свіжі новини


Warning: Use of undefined constant date - assumed 'date' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/ngoiprorg/public_html/wp-content/themes/ipr/single-news.php on line 75

Warning: Use of undefined constant desc - assumed 'desc' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/ngoiprorg/public_html/wp-content/themes/ipr/single-news.php on line 76

НАШІ ПАРТНЕРИ