Олена Хотенко: «Нове податкове законодавство вимагає обов‘язкового відтермінування і створює ризики для іноземних інвесторів»

9 Червня 2020

Зміни до податкового законодавства, що набрали чинності з 23 травня, досі викликають безліч дискуссій в експертному середовищі. Підписаний Президентом Закон №466 «Про внесення змін до податкового кодексу України», більш відомий як законопроект №1210, має багато суперечливих норм. Але, на переконання віце-президента Асоціації платників податків України Олени Хотенко, новий закон несе як негативні, так і позитивні наслідки, якщо вступить в силу своєчасно. Тобто з відтермінуванням.

«Дію цього закону можна розділити умовно на три блоки. Перший – це позитивні зрушення для «білого бізнесу», другий – це дуже серйозні ризики для бізнесу, що стосуються перевищення повноважень податківцями і третій – це ризики відтоку інвестицій», – говорить Хотенко.

За її словами, саме тому закон викликає суперечливі оцінки серед спеціалістів у податковій політиці. Наприклад, серез безумовних плюсів закону те, що з нього прибрали можливість оподаткування пенсій, для першої, другої і третьої груп спрощеного оподаткування збільшили обсяги і привели їх у відповідність до сьогоднішніх цін і витрат, також прибрали податки з недобудов. Загалом 38 норм закону привели у відповідність до сучасних викликів.

«Але в законі з‘явилися і серйозні ризики для підприємців. Наприклад, податківці, за цим законом, можуть вимагати у підприємства документи без обґрунтування підстав про порушення. Безумовно, такі нововведення викликають занепокоєння у бізнес-середовищі, адже всі розуміють, що це може стати важелем впливу. Крім того, в новому законі скоротився термін сплати або примусового стягнення боргу з 60 днів до 30, що також є негативною нормою», – певна Олена Хотенко.

Однак, на думку Хотенко, навіть такі неприємні нюанси навряд чи серйозно вплинуть на активність бізнесу в середині країни.

«А от активність іноземних інвесторів дійсно може знизитися через нові норми законодавства, адже закон звужує можливості залучення іноземних кредитних коштів від нерезидентів. Таким чином, підприємства з іноземними інвестиціями вимушені будуть скоротити свою діяльність в Україні», –  пояснює вона.

Крім того, новий закон створює серйозні незручності і колізії пов‘язані з перевірками бізнесу. Наприклад, в зв‘язку з епідемією коронавірусу Кабмін розробляє план підтримки бізнесу, за яким має діяти заборона на перевірки під час карантинних заходів та ще три місяці після них. В той же час, Закон регламентує зміни до плану перевірок раз на півроку. Подібні невідповідності,за словами Хотенко, ймовірно, пов‘язані з тим, що проект цього закону почали готувати задовго до світової пандемії. І тому, він був прийнятий без урахування нинішнього падіння економіки.

«На сьогодні обов‘язково необхідно розглянути можливість відтермінування дії даного закону. По-перше, через колізії з іншими нормативними документами, по-друге, через те, що він створює ризики погіршення економічної ситуації в країні», – прогнозує експерт.

На жаль, і програма дій уряду щодо підтримки бізнесу не викликає особливого оптимізму у знавців податкових норм.

«В цьому документі дуже вірно прописані усі напрямки роботи, але вони досить обтічні і не мають конкретизації. Без деталізації і пояснення, що саме буде зроблено будь-які ідеї урядовців, навіть найкращі, можуть виявитися недієвими», – коментує Олена Хотенко.

Ситуація в економіці нині вимагає введення ліберальних норм, без яких, на думку Олени Хотенко, буде надзвичайно складно знову «розігріти» бізнес-активність після карантину. А враховуючи прогнозований бюджетний дефіцит у 50 млрд. гривень, це створює серйозні небезпеки для економіки України в довгостроковій перспективі.

Детальніше у відео

 

свіжі новини


Warning: Use of undefined constant date - assumed 'date' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/ngoiprorg/public_html/wp-content/themes/ipr/single-news.php on line 75

Warning: Use of undefined constant desc - assumed 'desc' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/ngoiprorg/public_html/wp-content/themes/ipr/single-news.php on line 76

НАШІ ПАРТНЕРИ