Фінансова грамотність для дітей: практики та перспективи

5 Серпня 2019

30 липня фахівці у сфері освіти, психологи, представники ДФС та громадських організацій зустрілись за круглим столом для обговорення фінансової грамотності для дітей в прес-центр ІА “Українські Новини”.

Проект ініційовано експертом у галузі податкового законодавства, кандидатом політичних наук Олексієм Кавиліним, що виступив з ідеєю розробити та застосовувати у навчанні новітні підходи, які включають сучасні ІТ-програми фінансової грамотності для маленьких громадян України. До реалізації даної пропозиції долучилась ГО Інститут податкових реформ.
Олена Хотенко, Голова Ради Інституту податкових реформ, розповіла про ідею реалізувати програму фінансової грамотності за підтримки органів влади. Учасники погодились з твердженням, що вивчення основ фінансової грамотності повинно розпочинатися ще зі шкільного та дошкільного віку. В ігровій формі (за допомогою інформаційних технологій) можна зацікавити дітей і прищепити методи безпечної фінансової поведінки. Це не лише формуватиме податкову культуру громадян, але й дозволить ефективніше використовувати власні кошти в майбутньому.

За словами Руслана Гришка, заступника начальника ГУ ДФС у Київській області, українці в більшості неприязно ставляться до податкової системи та, безпосередньо, податків. При цьому податкова культура громадян на низькому рівні. Важко змінити свідомість дорослих людей, проте можна навчити дітей, що держава – це не ворог, а податки сплачуються для покращення благополуччя громадян.

Про мету проекту та напрацювання розповів координатор проекту «Фінансова грамотність для дітей» Михайло Радіо. За його словами, у регіонах України діють різні навчальні проекти з фінансової грамотності. Тому було запрошено керівників та співзасновників для обговорення, щоб почути у загальних рисах про успіхи, ймовірні труднощі, які довелось їм долати та дізнатись їхнє бачення перспектив розвитку вивчення фінансової грамотності в Україні.

Олена Таран (Інститут післядипломної педагогічної освіти Київського університету імені Бориса Грінченка) та Наталія Бондарець (Київський обласний інститут післядипломної освіти педагогічних кадрів) розповіли про програми, які діяли або на даний час діють в Україні. Держава зацікавлена в реалізації проектів по фінансовій грамотності, оскільки ні для кого не є новиною, що українці погано орієнтуються в податках та правильному плануванні бюджету. При цьому будь-яка освіта починається з дитинства.

У роботі круглого столу також взяли участь: Євген Кагановський та Сергій Данилюк (ТОВ «ІБМ Україна»), Викторія Вероні (психолог-консультант), Викторія Різник (начальник управління комунікацій ГУ ДФС у Київській області), Олеся Шніцер (завідувач сектору фінансової грамотності Фонд гарантування вкладів фізичних осіб), Руслан Анфілов (заступник Голови Ради ГО «Інститут податкових реформ»), Вікторія Котлярова (проект «Фінансова грамотність» (м. Одеса)), Ірина Ярошевська (начальник управління організації роботи ГУ ДФС у Київській області), Марія Фабрічева (керівник проекту «Центр сімейної психології «М-АРТ»), Анастасія Ващенко (ГО «Інститут податкових реформ»), Ксенія Савченко (співзасновник ГО «Світ фінансів»), Юлія Курінська (ГО «Інститут податкових реформ»), Вікторія Качан (засновник і тренер в освітній майстерні «Щасливі діти»), Наталя Мазур (ГО «Інститут податкових реформ»), Яніна Куць (тренер курсу «Фінансова грамотність»), Андрій Станіславський (ГО «Інститут податкових реформ»).

свіжі новини


Warning: Use of undefined constant date - assumed 'date' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/ngoiprorg/public_html/wp-content/themes/ipr/single-news.php on line 75

Warning: Use of undefined constant desc - assumed 'desc' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/ngoiprorg/public_html/wp-content/themes/ipr/single-news.php on line 76

НАШІ ПАРТНЕРИ