Ельвіра Ткачова: Очікувати на повернення спеціального режиму ПДВ для сільгоспвиробників у повному обсязі не варто

12 Серпня 2016

Коментар експерта ГО «Інститут податкових реформ» Ельвіри Ткачової

Аграріям доведеться шукати інші шляхи підвищення ефективності своїх господарств, оскільки розраховувати на повернення спеціального режиму ПДВ для сільгоспвиробників в повному обсязі навряд чи можна.

Таку думку сьогодні під час прямого ефіру на телеканалі “NewsOne” висловила експерт ГО «Інститут податкових реформ» Ельвіра Ткачова. Як відомо з інтернет-джерел, на нараді під головуванням Першого віце-прем’єр-міністра – Міністра економічного розвитку і торгівлі України Степана Кубіва було заявлено про повернення спеціального режиму оподаткування, або з умовами, які діяли до 2016 року – всім сільгоспвиробникам (100% збереження сум ПДВ в розпорядженні сільгоспвиробників), або хоча б для виробників тваринницької продукції, продукції овочівництва, садівництва, виноградарства та цукрової галузі.

«У 2015 році сільгоспвиробники залишили у своєму розпорядженні ПДВ більше, аніж 20 млрд гривень. Сьогодні при формуванні бюджету Міністерство фінансів розраховує на такі ж кошти, саме тому жодних офіційних заяв зі сторони Мінфіну щодо можливості повернення спецрежиму ПДВ не було», – пояснила експерт.

Також Ельвіра Ткачова вкотре наголосила на необхідності визначення одним із пріоритетних напрямків підтримку саме малих та середніх господарств.

«Аграрна галузь сьогодні – це і великі аграрні підприємства, які мають замкнутий цикл виробництва, є експортерами і мають рентабельність значно вищу, ніж малі господарства. Тому доцільно передбачити певні преференції саме для дрібних сільгоспвиробників. Для середніх, які займаються виробництвом експортно орієнтованої продукції, було б доцільно розробити систему, яка дозволить їм самостійно виходити на зовнішньоекономічний ринок. А потужні високорентабельні підприємства з десятками тисяч гектарів землі впораються і самі», – переконана Ельвіра Ткачова.

Окрім того, експерт ІПР розповіла про проект Державної цільової програми розвитку аграрного сектору економіки на період до 2020 року, розроблений Міністерством аграрної політики та продовольства України з метою створення організаційно-економічних умов для ефективного соціально спрямованого розвитку аграрного сектору економіки України та стимулювання розвитку малих і середніх виробників.

«Проект Концепції Державної цільової програми розвитку аграрного сектору економіки на період до 2020 року розроблено та винесено на суспільне обговорення. Стратегічна програма визначає пріоритетні напрямки розвитку аграрної галузі. Ідеї у документі закладені позитивні, проте чи не виникне перешкод у їх практичному втіленні, – це питання залишається відкритим», – вважає Ельвіра Ткачова.

Залишити відповідь

свіжі новини


Warning: Use of undefined constant date - assumed 'date' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/ngoiprorg/public_html/wp-content/themes/ipr/single-news.php on line 75

Warning: Use of undefined constant desc - assumed 'desc' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/ngoiprorg/public_html/wp-content/themes/ipr/single-news.php on line 76

НАШІ ПАРТНЕРИ