Реформа митниці: як здолати корупцію

31 Жовтня 2016

Юрій Федчишин,
експерт ІПР

У суспільстві небезпідставно домінує думка, що митна система глибоко вражена корупцією. Важливо усвідомлювати, що суть корупції на митниці — не лише в діях окремих працівників-хабарників чи навіть у самій системі митних органів ДФС. Проблема набагато ширша.

І полягає ця проблема в тому, що з митною системою також пов’язана діяльність багатьох інших державних органів і цілих напрямів регуляторної сфери. Це і правоохоронна система, і інфраструктура, і різні види державного контролю — фітосанітарного, радіологічного, екологічного тощо, тобто всі служби, які мають стосунок до переміщення тих чи інших товарів через кордон. Діяльність цих суміжних органів влади часто (також небезпідставно) асоціюється у суспільстві з корупцією.

Більш того, часом і сам митник перебуває під тиском силовиків, чиновників, криміналітету, які в той чи інший спосіб чинять на нього тиск. Очевидно, що саме добропорядні працівники митниці мають найбільше потерпати від такої ситуації, оскільки корумповані особи завжди знайдуть спосіб адаптуватися.

Зрозуміло, що точкові заходи тут не спрацюють. Боротьба з корупцією на митниці повинна поєднуватися із загальним відстоюванням правопорядку в рамках цього інституту влади та всієї митної системи.

Перезавантаження системи внутрішньої безпеки ДФС

Перше практичне питання, яке постає перед урядовим офісом митної реформи: з чого починати митну реформу і як її здійснити, щоб структурована система стала якісно іншою, але при цьому зміни встояли і безперебійно працювали. Всебічне вивчення ситуації приводить до висновку, що насамперед необхідно повністю перезавантажити службу внутрішньої безпеки Державної фіскальної служби.

Реформа почнеться з перезавантаження митного напряму діяльності служби внутрішньої безпеки. Природно, що інститутом, покликаним виконати завдання боротьби з корупцією в митних органах та й у всій системі ДФС, повинна бути саме її служба внутрішньої безпеки. Не викликає сумнівів, що за ефективної внутрішньої роботи по забезпеченню правопорядку проблема корупції була би значно менш відчутною, а боротьба із нею — більш помітною.

Цей висновок тільки виглядає очевидним і простим — реалізувати його на практиці надзвичайно складно. Але це єдиний спосіб забезпечити майбутню митну реформу і дійсно змінити стандарти роботи митниці, зробивши їх зрозумілими та прозорими. І команда, яка взялася за реформу, це усвідомлює.

Уже розроблено концепцію нової служби, в якій враховано поради міжнародних фахівців зі світовим досвідом. Мета — створення всередині Державної фіскальної служби нової паралельної вертикалі, яка здійснюватиме антикорупційний контроль її роботи, регулярно надаючи звіти керівництву ДФС і Міністерству фінансів, співпрацюючи з НАБУ та іншими антикорупційними органами.

До нової структури мають увійти фахівці у сфері правозахисної діяльності, слідчої роботи, інформаційних технологій і спеціалісти-психологи. При цьому особливу увагу буде приділено їхнім професійним навичками і розробці чітких процедур їхньої роботи.

Нова система — нові люди

Було обрано таку модель для реформування внутрішньої безпеки, яка передбачатиме формування нового управління з нової сторінки та масовий прийом на роботу нових співробітників. Конкурсний набір до цієї структури, в тому числі на керівні посади, буде оголошено до кінця цього року, а почне працювати нова служба в перші місяці 2017-го. Відбір кандидатів буде прозорим і публічним, а кадрові рішення прийматимуться на підставі фахових навичок кандидатів та їхньої добропорядності. На всіх етапах цього процесу буде залучено провідних міжнародних фахівців у сфері організації служб внутрішнього контролю.

Таким чином, у системі внутрішньої безпеки ДФС працюватимуть нові, ретельно перевірені співробітники, які матимуть належну підготовку та повноцінні повноваження для перевірки працівників митних органів, причетних до корупції та інших неправомірних дій. Зрештою, працівники на кожному рівні мають зрозуміти, що корупція призведе до наслідків.

Моделі підготовки та просування по службі у новій внутрішній безпеці стануть базою створення та впровадження нових стандартів і культури поведінки, яка підтримує професійну етику та запобігає корупційній діяльності.

Процедури

Водночас зрозуміло, що новий персонал і структура — це хоч і добре, але мало. Зрештою, потужна система може поглинути її, а “агенти змін” поступово перетворяться на тих, з ким вони повинні боротися, або залишать роботу.

Тому в основі діяльності нової служби буде найбільш ретельно виписано процедури нагляду і контролю, які запустять механізми та змусять службу самоочищатися. Простіше кажучи, службовцям митної системи має бути вигідніше та простіше дотримуватися етичних норм, ніж ігнорувати їх, а антикорупційна аналітика та притягнення до відповідальності будуть більш системними.

Усередині структурі потрібно розробити та опублікувати документ, де буде чітко зазначено, яким є покарання за корупцію та неетичну поведінку — від доган та тимчасового відсторонення від виконання обов’язків до штрафів і звільнення. Усі ці санкції повинні відповідати скоєному правопорушенню та однаково застосовуватися до всіх працівників, незалежно від їх рангу, посади чи переваги в професійній вертикалі. При цьому порушення, їхні докази та застосовані заходи мають документуватися й оприлюднюватися.

Кожен співробітник повинен знати, що за неетичну поведінку настане покарання, і що ця система регламентована, прозора та діє. Насамперед реформований апарат внутрішньої безпеки повинен миттєво починати розслідування випадків корупції та демонстративно звітувати про результати. А громадяни та бізнес повинні одержати у розпорядження надійний і безпечний механізм, завдяки якому можна було б повідомляти про факти здирництва, хабарництва, навмисних зволікань тощо.

Ще одним важливим напрямом діяльності нової служби внутрішньої безпеки буде виявлення фактів корупції у суміжних органах влади, які мають стосунок до митної системи. В такому разі нова служба співпрацюватиме із іншими правоохоронними органами та ініціюватиме відповідні розслідування.

Не слід забувати і про основу будь яких органів влади — самих працівників митниці, які бажають працювати відповідно до закону. На митниці є багато справжніх фахівців, які пишаються своєю роботою і готові прийняти антикорупційну модель. Такі працівники повинні бути забезпечені надійним каналом, яким можна було б повідомляти про факти корупції, що стали відомі їм під час виконання їхньої роботи, не побоюючись її втратити.

Також внутрішня безпека повинна захищати митників від протиправного тиску, до якого часто вдаються ті, хто порушує закон. Юристи із системи внутрішньої безпеки будуть виступати захисниками митного інспектора в судах у спорах про професійну відповідальність, а також забезпечуватимуть правову підтримку під час контактування митних інспекторів із іншими правоохоронними органами і чиновниками та під час контакту із особами, обвинуваченими у порушеннях митних правил. Саме відстоювання правопорядку буде основним завданням нової служби.

Подальші кроки: що і як буде зроблено

Реформа системи внутрішньої безпеки всієї ДФС загалом і митниці, зокрема, потребує перегляду діяльності всіх працівників цієї служби без винятку. Замість звільнених або тих, хто відмовиться від перевірки, потрібно буде набрати новий штат. Це має відбуватися у спосіб, подібний до набору патрульної поліції та у антикорупційні органи, з високим акцентом на вимоги до професійних якостей нових працівників.

У системі внутрішньої безпеки буде розроблено систему звітів, до якої не матимуть доступу сторонні особи. Також буде розроблено протоколи, які визначатимуть підстави порушення справи чи перевірки, а також алгоритми, за якими працівники служби внутрішньої безпеки повинні будуть реагувати на повідомлення про корупцію.

Такий набір заходів, застосованих практично одночасно та масово на всій території країни, дасть можливість очистити систему. Також реформа внутрішньої безпеки дасть змогу закласти фундамент нових стандартів роботи працівників української митниці, створених під час митної реформи, яка буде затверджена у листопаді 2016 р.

Спеціально для DT.UAhttps://goo.gl/6p5uGH

Автор: admin

Залишити відповідь

Свіжі статті


Warning: Use of undefined constant date - assumed 'date' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/ngoiprorg/public_html/wp-content/themes/ipr/single-blog.php on line 53

Warning: Use of undefined constant desc - assumed 'desc' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/ngoiprorg/public_html/wp-content/themes/ipr/single-blog.php on line 54

ВИКОНАННЯ ДЕРЖАВНОГО БЮДЖЕТУ ТА ПОДАЛЬШІ ЙОГО ПЕРСПЕКТИВИ

19 Серпня 2021

Державний бюджет – це план формування та використання фінансових ресурсів для забезпечення завдань і функцій, які здійснюються в державі. Але справа в тому, що потреби держави, як і завдання, можуть мати різну спрямованість, здебільшого збігаючись з інтересами населення або суперечачи їм. Залежно від цього, відповідно, бюджет може служити суспільно значущим перевагам, а може обслуговувати лише […]

Елена Хотенко: Новый кодекс нужен

31 Липня 2019

Эксперты констатируют: качество налогового законодательства в Украине удручающе низкое, оно не соответствует экономическим реалиям и не способствует привлечению новых инвестиций. Перманентные изменения в Налоговом кодексе неоднозначны, и часто не учитывают интересы не только бизнеса, но и государства, они приводят к увеличению документооборота и усложнению администрирования налогов. Такая ситуация стала катализатором того, что бизнес-сообщество устало ждать […]

Основні показники ролі малого та середнього бізнесу в економіці Нідерландів та Німеччини

16 Жовтня 2018

Податки та внески на обов’язкове страхування в Нідерландах утримуються працедавцем з заробітної плати працівника (таблиця для 2018 р.): Додатково до внесків з заробітної плати працівника на державне соціальне страхування працедавець сплачує 18,96 % як внесок на державну систему соціального страхування. Податок з доходів фізичної особи в Німеччині є прогресивним і утримується працедавцем при виплаті заробітної плати: […]